9 december 2023

Groot Striepersgats Liedjesfestival: al 44 jaar hét podium voor lokaal muzikaal (carnavals)talent.

Het Groot Striepersgats Liedjesfestival is al vele jaren een begrip binnen de Valkenswaardse carnaval. Al vanaf 1976 wordt dit evenement in Valkenswaard (tijdens de carnaval ‘Striepersgat’ geheten) georganiseerd. Begonnen door de Klutjesgooiers als het ‘Grand Gala du Striep’ is het een festival waar liedjes uit de Striepersgatse koker ten gehore worden gebracht, vaak gezongen in dialect. Deze traditie is in bijna 40 jaar nooit verloren gegaan en wordt heden ten dage voortgezet onder de naam ‘Groot Striepersgats Liedjesfestival’.

Na de Klutjesgooiers hebben de Schuimkoppen dit evenement georganiseerd, gevolgd door de Nienoppen. Toen CG (Carnavalsgroep) Achteraf in 2012 benaderd werd door de Nienoppen om de organisatie van dit evenement over te nemen was er direct enthousiasme binnen deze club. Er is vanuit deze vereniging direct een stichting Groot Striepersgats Liedjesfestival opgericht als organiserend comité. CG achteraf heeft in het verleden zelf diverse jaren op het podium gestaan van het Liedjesfestival, zij het zonder muzikaal succes. Vanaf 2018 zal de jonge carnavalsvereniging CV Ketel het stokje van CG Achteraf overnemen.

Iedereen is welkom op het podium van het Liedjesfestival! Carnaval is voor iedereen en dat wil het Liedjesfestival ook uitstralen. Het evenement reikt dan ook verder dan alleen de grenzen van Striepersgat. De deelnemers komen ook uit Brouwersgat en Mulkgat. Vandaar dat het evenement Groot Striepersgats Liedjesfestival is genoemd.

Het Groot Striepersgats Liedjesfestival is een evenement voor en door Striepers, Pintenwippers en Mulkslobbers. Het publiek bestaat hoofdzakelijk uit inwoners van groot Valkenswaard, liefhebbers van carnaval en een origineel stukje muziek. Maar iedereen die een leuke muzikale avond wil hebben is uiteraard welkom. Het liedjesfestival heeft door de jaren heen een belangrijke plaats verworven op de lokale carnavalskalender. Het festival heeft diverse lokale ‘beroemdheden’ en een groot aantal carnavalsklassiekers voortgebracht.